"Kemenangan di Hulu Selangor ini merupakan satu peralihan yang sangat besar ertinya sebab kita bertanding di sebuah negeri yang dikuasai parti (pakatan) pembangkang, kita berjaya menawan semula kawasan ini dalam sebuah negeri yang dikuasai (pakatan) pembangkang,” PM selepas pengumuman kemenangan BN di Hulu Selangor.

Wednesday, August 25, 2010

Lempar Najis : Mungkin Ada Kaitan Dengan Anwar & Izzah

Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (Bendera) yang mengadakan demonstrasi dan melontar najis ke dalam Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia semalam, dipercayai didalangi oleh pihak ketiga.

Kumpulan itu turut mengugut akan melancarkan gerakan mengusir rakyat Malaysia dengan mengadakan sekatan jalan raya di hadapan ibu pejabatnya di Jalan Deponegoro, Jakarta Pusat.

Ugutan itu dibuat menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS) dan kenyataan media di Internet.

Bendera turut mengecam kepimpinan Susilo yang disifatkan terlalu berlembut dengan Malaysia dan lambat menangani isu penangkapan tiga anggota penguat kuasa Jabatan Kelautan dan Perikanan Indonesia pada 13 Ogos lalu.

Tahun lalu, beberapa orang aktivis Bendera ditangkap kerana melakukan operasi pengusiran rakyat Malaysia di hadapan ibu pejabat mereka di Jalan Deponegoro, Jakarta Pusat dengan menggunakan senjata buluh runcing.
Demonstrasi Usir Rakyat Malaysia tahun lalu. Rakan blogger pernah mendedahkan pembabitan Anwar bersama hartawan Indonesia yang bertanggungjawab menaja peristiwa ini...baca sini

Bagaimanapun, polis membebaskan mereka dengan alasan tidak ada senjata buluh runcing digunakan semasa tindakan Sweeping Malaysia itu.

Pada sidang Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Indonesia hari ini, seorang anggota pembangkang dari parti Golkar, Tantowi Yahya meminta pemerintah Indonesia mengambil tindakan keras terhadap Malaysia.

Tantowi turut menyelar pemerintah Indonesia kerana merendah-rendahkan martabat negara itu apabila melakukan pertukaran pembebasan tujuh nelayan yang ditahan pihak berkuasa Indonesia dengan tiga anggota penguat kuasa terbabit.

Dalam pada itu, jurucakap Polis Metro Jaya, Asisten Komisioner Daniel Bolly Tafaona berkata, empat aktivis Bendera yang ditahan dalam demonstrasi melontar najis semalam dibebaskan malam tadi kerana didapati tidak melanggar sebarang undang-undang.

“Kerana sasaran yang akan mereka lempar tidak sempat dilemparkan, kita bebaskan mereka,” jelasnya di sini hari ini.

Bagaimanapun difahamkan salah satu daripada lima bungkus najis yang dilempar telah masuk ke dalam premis kedutaan. - Utusan 


 • Wisma Putra digesa mengadakan kerjasama dengan pihak berkuasa Indonesia bagi menyiasat dalang di belakang tindakan segelintir warga Indonesia yang terlibat dalam demonstrasi menghina Malaysia.

 • Dalam pada itu, Benteng Demokrasi Rakyat Indonesia (Bendera) yang berdemonstrasi dan melontar najis ke dalam Kedutaan Besar Malaysia di Indonesia kelmarin, turut mengugut akan melancarkan gerakan mengusir rakyat Malaysia.

 • Presiden Susilo Bambang Yudhoyono meminta rakyatnya bertenang dan mengingatkan supaya hubungan baik Malaysia-Indonesia dijaga.

 • Rata-rata rakyat Indonesia yang mencari rezeki di Malaysia mencemuh perbuatan Bendera yang memijak Jalur Gemilang dan melempar najis ke kawasan Kedutaan Besar Malaysia. baca sini 


 •  Kemungkinan pembaitan Anwar tidak dapat dinafikan kerana Anwar menjadikan Negara luar untuk memberi tekanan kepada Kerajaan Malaysia...baca ini

 • Anwar baru pulang dari Indonesia dan sering ke sana untuk bertemu rakan-rakannya terutama Bapak Demonstrasi Indonesia...Amien Rais

 • Nurul Izzah anak sulung Anwar, baru pulang dari Indonesia dan peristiwa demonstrasi in berlaku sebaik kepulangan Izzah dari sana. 

 • Ini bukan kali pertama berlaku dan ianya sememangnya taktik Anwar untuk menjatuhkan kredibilit Malaysia terutama di kalangan Kepimpinan Negara seperti Presiden SBY yang sememangnya rapat dengan Dato' Seri Najib.

 • 2 comments:

  1. SALAM..Kenapa perlu membazir tenaga dan masa buat bantahan dan demo kalau tiada hasil.Mereka kata kerajaan Indonesia berlembut terhadap Malaysia,sebenarnya Indonesia yang terlalu berlembut dengan rakyatnya yang kaki memberontak tu...

   ReplyDelete
  2. atas nama kebebasan bersuara. tp palitkan najis di kedutaan negara lain. kebebasan terpilih. saya yakin, kejadian ini ada kaitan dgn anwar dan izzah kerana kedua2nya baru pulang dari sana. labih2 lagi, sahabat akrab anwar, sdr amien rais adalah Bapak demonstrasi.
   inilah yg dikatakan strategi komunis...lemahkan negara dgn tekanan...tekanan pihak ketiga (negara luar spt indonesia dan amerika)...anwar oh anwar.

   ReplyDelete